Hvem er best i sosiale medier?
Nylig ble årets facebookside kåret for første gang i Norge og Netcom dro i land seieren for 2010. Enda en ny kåring skal gjennomføres på onsdag, da skal nemlig ulike kategorier innenfor bloggverden kåres.
Man kan være enig eller uenig i både valgene og kåringene generelt, men de føyer seg naturlig inn i en tradisjon. Det kan se ut som om vi har et umettelig behov for å la andre fortelle oss hvem vi skal like og hvem som er best. På denne måten kan vi lett slippe unna den utfordringen det er å gjøre oss opp en selvstendig mening. Det kan være tøft å stå for egne meninger og kanskje også å være i opposisjon til meningseliten, -de som har rett til å mene…
Det er de siste årene blitt skrevet en mengde råd om hvordan man skal lykkes i sosiale medier og man kan lett gå seg vill i jungelen med eksperter. Saken er at det som var en sannhet i forrige uke, lett kan være historie i dag. Man må avsette til dels store ressurser for å holde seg oppdatert på emnet og det er det ikke alle som har anledning til.
Den viktigste suksessfaktoren kan imidlertid oppsummeres i et ord: «tilstedeværelse»! Det hjelper lite om man har en fantastisk layout på facebooksiden sin om man ikke er tilstede og er i interaksjon med brukerne. For det er dette sosiale medier egentlig dreier seg om.., interaksjon mellom brukerne! Dette kan det dessverre se ut som det fremdeles er mange som ikke har forstått.
Det kan være skummelt å hive seg på bølgen av sosiale medier om man ikke har god nok kjennskap til det, men her, kanskje mer enn i andre arenaer er det lov å feile. Man kan komme til å skrive noe, publisere noe som man strengt tatt burde latt vær, men i sosiale medier er det lov å være menneskelig, det kan rett og slett være en fordel! Den mest fatale feilen man kan gjøre er rett og slett å ikke være tilstede.
Det er likevel på sin plass å gjøre oppmerksom på at det er en absolutt fordel å ha en klar strategi for sosiale medier. Denne bør innlemmes i strategien for kommunikasjon generelt og være en egen del i kommunikasjonplanen til bedriften eller organisasjonen. Man bør ha et klart mål med hvorfor vil en være der, hva vil man oppnå og hvem ønsker man å nå.
Forhåpentligvis kan slike kåringer som vi nettopp har vært vitne til ha også en positiv effekt, nemlig at de er med på å sette interaksjon på kartet. Det er nemlig på høy tid å gjøre norske ledere oppmerksom på at det å være med på utviklingen i sosiale medier, ikke er noe man gjør for gøy, det kan vise seg å være en nødvendighet for å kunne kommunisere med kunder, brukere eller også kommende ansatte.
Så spørsmålet om hvem som er best i sosiale medier kan rett og slett ikke besvares, ikke i går, ikke i dag og lite sannsynlig i fremtiden. Det kan ikke automatisk måles i statiske verdier, men er derimot like dynamisk som fenomenet «sosiale medier» i seg selv.
Lykke til!